divendres, 8 de novembre del 2013

Comunicat del Casal Popular Tio Cuc davant l'anunci del Consell Valencià de suprimir el servei de RTVV

Davant l'anunci del Consell Valencià de “suprimir el servei públic de la ràdio i la televisió d’àmbit autonòmic” després que el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià anul·lara l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), el Casal Popular Tio Cuc d'Alacant vol fer públiques un seguit de consideracions:
  • Amb l’anul·lació de l’ERO i el tancament de RTVV culmina la destrucció planificada del que havien de ser la televisió i la ràdio públiques del País Valencià. L’ús partidista i manipulador que els diferents governs valencians han fet d’aquests mitjans, sobretot des de l’arribada del Partit Popular al govern de la Generalitat, ha provocat el desprestigi absolut de l’ens públic i la devaluació democràtica de la societat valenciana.

  • El tancament de RTVV, deixant aquest espai a una futura privatització de la televisió de les valencianes i valencians, és una molt mala notícia per al País Valencià que queda així sense ràdio i televisió públiques i sense l'ens audiovisual que tenia com a funció primera vertebrar-lo lingüísticament, socialment i culturalment. La societat valenciana queda ara sense cap mitjà de comunicació públic en valencià que encapçale el procés de normalització lingüística i que situe la nostra llengua en les posicions de prestigi que li haurien de ser pròpies.

  • La supressió de l'emissió de RTVV materialitza definitivament el procés d'aniquilació lingüística i cultural que el Consell Valencià inicià l'any 2007 amb el tall de les emissions de TV3 al País Valencià. S'evidencia, doncs, l'estratègia dirigida a eliminar la nostra llengua i les estructures culturals pròpies de les valencianes i valencians amb la intenció d'avançar en els processos de castellanització, substitució cultural i assimilació ideològica.
  • L'existència d'una RTVV pública, de qualitat i en valencià ha contribuït a l'expansió del valencià, a la pèrdua de prejudicis lingüístics, a augmentar-ne l'ús i la comprensió, a integrar en un mateix marc lingüístic les diferents comarques del País Valencià, a transmetre el respecte per la llengua pròpia i aliena arreu del territori i a dignificar-nos com a usuaris a les ciutats on ha estat més maltractada.

  • Ens afegim també, amb aquest comunicat, al clam de multitud d'organitzacions civils, col·lectius culturals, sindicats, associacions i ciutadans i ciutadanes en general. I participarem -i animem a participar- en la mobilització convocada pel Comité d'Empresa per al pròxim dissabte 9 de novembre a les 18h davant del CPP de RTVV (Avinguda d'Aguilera, núm. 22).


Alacant, 8 de novembre de 2013.  

1 comentari:

  1. No estic gens d'acord amb el punt 4. L'existència d'una seu de RTVV a l'avinguda Aguilera mai ha contribuït a l'expansió del valencià a Alacant, ans al contrari a la folklorització més barroera i maldestra de la llengua dels alacantins i a la potenciació de la substitució lingüística pel castellà, retolant la propaganda de l'empresa als autobusos exclusivament en castellà -i programes que són en valencià com els informatius anunciats exclusivament en castellà-... Això tot plegat no fa precisament fer perdre els prejudicis lingüístics sinó reforça la idea de "en Alicante en castellano". També un interès mostrat per amagar cap rastre de la llengüa autòctona entrevistant a gent que només s'expressa en castellà per allò de donar sempre el "contrapunt bilíngüe" i quan alguna veïna de Mutxamel ha estat entrevistada i ella ha contestat en valencià, al Canal 9 han tret la versió en castellà de l'entrevista d'Antena 3. Per què ho han fet? per què la veïna ha dit qualsevol paraula prohibida? o senzillament la seua parla no entra dintre dels paràmetres d'un suposat estàndard valencià?

    Canal 9 ha fet política lingüística a l'inrevés per potenciar el castellà i demostrar que el valencià és una mena de subdialecte artificial molt semblant al castellà i amb escassa connexió amb "la lengua del pueblo..."

    Canal 9 mai va complir els seus objectius fundacionals. Xelo Miralles pot dir missa, la considere una bona professional però la manipulció va existir des de la primera etapa de Joan Lerma. Que la manipulació va ser menor i infinitament menys grollera que la que va venir després no vol dir que no existira abans.

    Sens cap dubte hi ha bons professionals en Canal 9 però l'espectacle de les emissions finals ha estat veritablement vergonyós, sense sentir el més mínim rubor, els periodistes entrevisten a les víctimes d'un accident de metro del qual no van informar, o demanen la signatura per la seua defensa d'importants col·lectius -com ara Escola Valenciana- als quals mai van traure en pantalla.

    Al poble valencià li cal una tv pública de qualitat i en valencià, però el Govern valencià el que acaba de liquidar no és només una televisió o una ràdio públiques, sinó el major aparell de propaganda, manipulació i censura posat a disposició dels governs autonòmics amb diners públics.

    ResponElimina