diumenge, 13 de gener del 2013

El Calendari dels Brillants omple el Casal Tio Cuc



Les activitats del Casal Popular Tio Cuc començaren el nou any d’igual manera que l’acabaren: amb una interessant xarrada i un local ple de gom a gom, amb un públic interessat en ampliar i divulgar la saviesa generada pel nostre poble. Després de finalitzar l’any amb el sopar i la nit de cant de glosa, 2013 s’encetà amb la presentació del Calendari dels Brillants; més de quaranta persones acudiren el passat 11 de gener al Casal Popular Tio Cuc, noves generacions de lluitadors i veterans defensors de la llengua i la cultura popular escoltaren les intervencions de Ximo Caturla, que situà en el seu context l’edició del Calendari, de Daniel Climent, qui oferí una interessant xarrada sobre les begudes valencianes, de i Joan Josep Cardona, ànima des de fa més de 25 anys d’aquest compendi de saviesa popular i qui explicà la llarga trajectòria de la publicació.



Els Brillants són les tècniques tradicionals valencianes de predicció del temps, a partir de l’observació del comportament del clima del 1 al 12 d’agost (“anades”) i del 12 al 24 d’agost (“tornades”). Així mateix, al Calendari dels Brillants es pot trobar la predicció del temps seguint una altra tècnica tradicional, la de les observacions dels clafolls de la ceba la nit de Sant Joan.



Amb la predicció del temps com a eix principal del Calendari, aquest esdevé una interessant revista monogràfica, enguany dedicada al turisme i al seu impacte en les comarques meridionals del País Valencià. Al mateix temps, el Calendari dels Brillants explica, mes a mes, les necessitats de la feina a la muntanya i al camp, les dotories del mes corresponent, els jocs dels xiquets, les devocions populars, els patrons, les informacions Fito-zoofeneològiques i les observacions astronòmiques.



En definitiva, una excel·lent recopilació del saber popular que, des de la Marina, ofereixen a la resta del País Valencià i de la humanitat



Per cert, que per a aquesta segona quinzena de gener els Brillants preveuen humitat elevada i predomini de vent fluix de llevant, mentre que els clafolls de ceba preveuen un mes sec.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada