dilluns, 29 d’abril del 2013

Dissabte 4 de Maig al Casal Popular Tio Cuc...

Dissabte 4 de Maig a les 19:00 al Casal Popular Tio Cuc, hi haurà una xerrada/col·loqui sobre el treball de Women On Waves, el servei de salut reproductiva de dones que no té més remei que anar mar endins per ajudar a les dones que ho requerisquen.

Organitza: Endavant (OSAN), Arran i Sepc


dissabte, 27 d’abril del 2013

Alacant celebra amb amor, dignitat i alegria el 25 d'Abril


Amb amor, dignitat i alegria, així transcorregué la diada del 25 d’abril a Alacant; perquè no sabem fer les coses d’una altra manera; perquè això és el que ens inspira el nostre poble, la nostra gent, la nostra terra. La plaça del 25 de maig, que recorda les centenars de víctimes dels bombardejos feixistes sobre Alacant, acollí el dissabte 27 d’abril les activitats reivindicatives en motiu del 25 d’abril organitzades per la Comissió Abril, integrada pels Joves d’Elx per la Llengua, el Col·lectiu Saginosa d’Ibi i el Casal Popular Tio Cuc d’Alacant.

Aquí podeu veure les fotos que ha realitzat la Comissió Abril; i aquí les magnífiques imatges que ha penjat Alacant.cat Notícies del Sud del País Valencià.

A les 11:30 del matí començaren les activitats; 56 llibres plenaren el mapa de la nostra màtria lingüística, els Països Catalans, seguint la proposta de la iniciativa Som Països Catalans; una part dels 56 llibres arreplegats nodriran la nova biblioteca de cultura popular del Casal Popular Tio Cuc, i una altra part marxaran a altres biblioteques del país que també han participat d’aquesta activitat entre el 23 i el 27 d’abril.

Les danses de la Foia de Castalla i els Nanos de Callosa d’En Sarrià ompliren la plaça de cultura popular viva, alegre, captivadora, arrel de la cultura valenciana que també està present al sud del País Valencià. Malgrat els intents de despersonalitzar Alacant, la Comissió Abril demostrà que el sud és una realitat dinàmica, que no abandona ni els seus orígens ni la seua identitat.

A més de la cultura popular, la Comissió Abril realitzà dos parlaments; en el primer d’ells, es denuncià la dramàtica situació a què ha abocat el capitalisme a les treballadores del sud del País Valencià, una realitat amarga d’atur, precarietat, desigualtat, misèria i privatitzacions; així mateix, es reclamà la necessitat de construir una alternativa social i económica fonamentada en el bé comú, i no en el benefici i l’explotació. En el segon, les integrants de la Comissió Abril reivindicaren la unitat de la llengua i la cultura catalanes, com a instruments oberts,  integradors, útils i necessaris tant per a comprendre el nostre passat com per a construir un futur de persones lliures.

La Muixeranga, l’himne nacional del País Valencià, tancà l’acte a la plaça i donà inici a la cercavila que recorregué els carrers del barri del Mercat, fins arribar als locals del Casal Popular Tio Cuc, on finalitzaren els actes amb una picadeta popular i amb la satisfacció de la feina 

dimarts, 23 d’abril del 2013

Article escrit per un membre de la Comissió Abril


25 d'abril al sud, ara més que mai.

Com molts valencians i valencianes ja sabem, el 25 d'abril és una diada en record d'una derrota, la que
tingué lloc eixe precís dia l'any 1707 a la batalla d'Almansa enmarcada dins de la Guerra de Successió.
Aquella derrota, i les posteriors al Principat de Catalunya i Regne de Mallorca, suposaren per al nostre poble la pèrdua de molts drets, el canvi de llengua a les administracions i l'inici d'un imposat procés de
castellanització que ha durat més de 300 anys. Aquest procés de castellanització, iniciat anys enrere pel
Tribunal del Sant Ofici i continuat pels borbons després de l'esmentada guerra, ha sigut llarg però constant, variant l'estil per emmotllar-se als temps que corregueren.

Fins i tot, ha canviat el seu nom pel d'espanyolització, recordem sinó les paraules de José Ignacio Wert,
ministre d'educació, on parlava d'espanyolitzar als i les alumnes catalanes. Cal fer èmfasi en aquelles
paraules doncs no parlava només de llengua, ja que sabia que l'alumnat de Catalunya parla perfectament el castellà, sinó que parlava del sentiment identitari. Que un ministre parle de sentiments identitaris no és novetat, ara bé, que ho faça un a càrrec de l'educació és molt significatiu. Al llarg dels més de 300 anys d'intents d'esborrar per complet el nostre poble; primer Felip V, la dinastia borbònica i l'esglèsia, després dictadors i ara governs centrals, han tingut com a peça clau l'educació. Sabien i saben que un poble que no sap llegir ni escriure en la seua pròpia llengua, serà un poble insegur i sense autoestima que sempre haurà de recórrer a la llengua dels vencedors, única llengua d'escolarització fins fa ben poc.

Però no només a l'estat espanyol s'ha perseguit la nostra llengua. A la Catalunya Nord, el 1683 es prohibia als i les estudiants anar a estudiar a la resta de ciutats del domini lingüístic català. Pocs anys després, al 1700, el rei Lluís XIV de França promulgava un decret on manisfestava: “l'ús del català repugna i és contrari a l'honor de la nació francesa”. Així mateix el considerava com un acte contra la seua sobirania.

I d'aquells Decrets de Nova Planta i Convenció Nacional Francesa que tot ho controlaren, eclosionaren els actuals estats. Uns estats, que si bé no es solen manifestar en contra de res, sí que ho demostren amb els seus actes: canvi dels topònims originals a tot arreu, desconnexió de TV3 al País Valencià, castellanització d'IB3, rebateig del nom de la llengua a la Franja de Ponent, sentència contra el català com a llengua vehicular, etc.

Hem de recordar que el 25 d'abril no és un dia oficial per a les institucions, i que naix de la voluntat del poble per mitjà de nombrosos individus i col·lectius, que la volen recordar i fer honor, com a diada fonalmental per tal d'entendre la nostra història recent així com per manifestar-se com a poble. Des de les comarques del sud, proposem doncs manifestar la nostra identitat per fer patent que aquella derrota no fou la nostra fi i que no ho serà mai. Convoquem a totes i tots a venir el matí del proper dissabte 27 d'abril a la Plaça del Mercat d'Alacant a les 11:30 hores. Salut i força!
Andreu
Comissió Abril

dimecres, 17 d’abril del 2013

Vídeo pel 25 d'Abril del Sud - Comissió Abril 2013

La Comissió Abril 2013 continua ultimant els detalls per a la Diada del 25 d'Abril del Sud.

Mentrestant la difusió continua, esta volta en format audiovisual, per animar a totes i tots a assistir a la convocatòria que des dels diversos col·lectius del Sud que integren la Comissió Abril 2013 s'ha llençat per fer créixer l'arbre de la dignitat, la memòria i el futur a les nostres comarques.



Les arrels creixen des del Sud! Construïm l'arbre de la llibertat!

Comissió Abril 2013

diumenge, 14 d’abril del 2013

Jornada de treball i neteja al Casal Popular Tio Cuc

I com que a totes ens agrada un Casal net, queda convocada una jornada de treball i neteja al Casal Popular Tio Cuc!!

Dissabte 20 d'abril a les 10:30 ens vorem per netejar i ordenar tot l'espai... i així tot preparat per al 25 d'Abril del Sud!!

Vine i participa!!


dissabte, 13 d’abril del 2013

25 d'Abril del Sud

LES ARRELS CREIXEN DES DEL SUD

Este és el lema que enguany la Comissió Abril ha triat per commemorar la Diada del 25 d'Abril del Sud. Un lema en positiu, d'un projecte en construcció, de les arrels que estan ben dins en la terra i fan créixer l'arbre de la dignitat, la memòria i el futur.

La Comissió Abril 2013, on estan enguany integrats el Casal Popular Tio Cuc d'Alacant, Joves d'Elx per la llengua i la Comissió Abril d'Ibi, fa una crida a tothom per baixar a Alacant el proper 27 d'abril a les 11:30 a la Plaça del 25 de Maig (Plaça del mercat central d'Alacant) per visibilitzar que som moltes les persones que volem un País més just i més digne per a la gent que hi vivim, i que estem en construcció per fer-lo realitat.

Porta un llibre, i col·labora amb la campanya "Som Països Catalans", on omplirem la silueta de la nostra màtria lingüística per potenciar les biblioteques que arreu del País s'estan muntant, instruïm-nos! perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència!

Les arrels creixen des del Sud! Construim l'arbre de la llibertat!