dimarts, 29 de maig del 2012

Activitats per al cap de setmana

- Dissabte 2 de Juny a les 17 h. Podrem gaudir al casal del taller de bastonets organitzat per Núria Vinyoles (investigadora, balladora i membre de l'Esbart Català de Dansaires de Barcelona).

-Dissabte 2 de Juny a les 20 h. Tast de vins Moscatells a càrrec de Pedro Ferrer i Enric Riquelme. L'activitat costarà 6 euros i inclou el  tast de vins + una picadeta.


CRÒNICA 25 D'ABRIL A ALACANT


Dissabte 28 d'abril, a la plaça del mercat central, va tindre lloc la commemoració de la diada del 25 d'Abril a Alacant.

Convocades per la Comissió Abril, formada pel Casal Popular Tio Cuc, Maulets, Endavant, Escola Valenciana, ERPV i Compromís, més d'un centenar  de persones van acudir a la concentració.

dilluns, 21 de maig del 2012

Taller de ball de bastonets

Aquesta activitat programada per a dissabte 26 de maig passarà a fer-se dissabte 2 de Juny a les 17 h. Podrem gaudir al casal del taller de bastonets organitzat per Núria Vinyoles (investigadora, balladora i membre de l'Esbart Català de Dansaires de Barcelona). Diversió assegurada!!!



PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL "EL VALENCIÀ A ALACANT, UNA HISTÒRIA AMAGADA".



El passat 19 de maig vam poder acudir a l’acte de la projecció d’un nou documental. Un documental que és una novetat a la nostra ciutat: El valencià a Alacant, una història amagada. En un format audiovisual, produït pel SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) i amb la col·laboració d’entitats com el Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, vam poder fer un recorregut per la situació de la nostra llengua a Alacant. A través de testimonis de gent major que ha viscut tota una història de repressió i prohibició cap al català, fins als testimonis més joves que amb la seua faena dia a dia fan possible la resistència de la nostra llengua se’ns conta, amb aquest documental, una història amagada. Com el valencià i amb ell la nostra cultura han patit la discriminació durant els últims anys i com les noves generacions lluiten per recuperar-lo.


Així mateix, l’acte va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones que, després de la projecció d’aquesta pel·lícula van felicitar el projecte. A més a més, va tindre lloc durant un temps llarg un interessant debat sobre què hem de fer les persones i els col·lectius que ens impliquem en la revernacularització del català per tal que s’acabe acceptant i puga ser una llengua normal a la nostra ciutat.



divendres, 18 de maig del 2012

El valencià a Alacant, una història amagada

Este dissabte 19 de maig a les 19:00, passarem al Casal Popular Tio Cuc el documental "El valencià a Alacant, una història amagada". Un reportatge fet pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (Sepc) on, mitjançant diverses entrevistes a alacantins valencianoparlants de totes les generacions, expliquen l'evolució i la situació actual de la llengua a la nostra ciutat.

Un document únic, no us el podeu perdre!


dijous, 17 de maig del 2012

Els valencians d'Algèria

Divendres 18 de maig a les 19:30, presentarem el llibre "Els valencians d'Algèria", a càrrec dels seus autors Joan-Lluís Monjo i Àngela-Rosa Menages.

Un magnífic llibre sobre els emigrants valencians a terres nord-africanes a principis del segle XX.

Us esperem!!


dimecres, 16 de maig del 2012

Crònica de la 1a Festa per la independència

* Font: www.maulets.org/alacanti

Dissabte 12 de maig va tindre lloc la 1a Festa per la Independència a Alacant.


Passades les 19.00 va començar la xerrada “Lluita i revolució als Països Catalans” al voltant de la història revolucionària del poble català i els reptes de l'Esquerra Independentista a l'actualitat al voltant dels seus tres eixos: Independència, socialisme i feminisme.
I a les 21:30 va començar l'actuació de Malabarraka, grup de rap combatiu en valencià que va oferir un gran concert al més de mig centenar de persones que es va apropar a escoltar-los.
Amb esta jornada, les organitzacions convocants, Maulets, Endavant i el Sepc vam oferir una bona xerrada i un bon debat per poder continuar la lluita per l'alliberament, perquè la formació és la ferramenta que ens permet avançar cap als nostres objectius, com a poble, i com a classe.
 
 
 

dimarts, 15 de maig del 2012

Activitats d'aquesta setmana

Aquesta setmana tenim dues activitats molt interessants:



Divendres 18 a les 19.30 h.
Presentació del llibre “Els valencians d’Algèria”. A càrrec de Joan-Lluís Monjo i Ángela Menages.







Dissabte 19 a les 17.00 h.
Presentació del documental "El valencià a Alacant, una història amagada".






dimecres, 9 de maig del 2012

1a FESTA PER LA INDEPENDÈNCIA

Vine a la 1a Festa per la Independència!!

Dissabte 12 de Maig, a les 19:00 el company historiador Pau Tobar ens parlarà sobre les lluites i les revolucions que s'han donat als Països Catalans al llarg de la història.

I a les 21:00 començarà el concert de Malabarraka, grup de hip hop en català vingut des de Callosa d'en Sarrià.

En acabar, la festa continuarà amb PD's!!


Al Casal Popular Tio Cuc, carrer Sant Leandre nº6, Alacant.


No t'ho pots perdre!!

Organitza: Maulets, Endavant, Sepc.

 

dimarts, 8 de maig del 2012

València necessita una cançó

Aquest divendres 11 de maig a les 19:30 tindrem l'oportunitat de gaudir del documental "València necessita una cançó" sobre la situació de la música en valencià vista per més de 30 músics valencians.

L'activitat està organitzada pel Casal Popular Tio Cuc (lloc on es projectarà el documental) i per Reviscola-Escola Valenciana i contarà amb la col·laboració del grup de música Mugroman.
Vos esperem!



La instauració del franquisme al País Valencià


El passat dilluns 7 de maig visità el Casal Popular Tio Cuc el company Andreu Ginés, doctor en Història i autor de la investigació “La instauración del franquisme al País Valencià”. Amb l’objectiu de continuar enriquint el coneixement sobre la realitat històrica del nostre poble, i com a continuació de la ruta històrica per l’Alacant de la Guerra Civil, el Casal convidà l’Andreu a fer una xarrada i explicar el procés polític i institucional amb què el franquisme s’instaurà al País Valencià. La hipòtesi de treball de l‘historiador es fonamenta, i així ho va argumentar al llarg de tota la seua intervenció, en entendre el franquisme no com un trencament amb la realitat de poder anterior a la II República, sinó com una continuïtat.  Així, la investigación d’Andreu Ginés demostra, fent una anàlisi de les persones que ocuparen els càrrecs politics i institucionals del primer franquisme, que aquells de detentaren el poder econòmic abans i durant de la II República, les persones “d’ordre” ja foren membres de la Dreta Regional Valenciana, el tradicionalisme, la Falange o el republicanisme conservador, van ser en efecte les responsables a partir de 1939 de l’aparell franquista.


diumenge, 6 de maig del 2012

Fes-te el teu herbero

El passat dissabte 5 vam realitzar el taller: “Fes el teu herbero”. Esta activitat va estar composta per dos parts. La primera de mati, on es tractava de fer una excursió per la serra Mariola i arreplegar el màxim d'herbes necessàries per fer l'herbero. La segona de vesprada, on ja en totes les coses que necessitàvem, herbes i anís, puguerem fer l'herbero. Degut a la nostra climatologia tropical, ens vam trobar en un dia poc recomanable per fer excursions, en l'ultim moment, vam haver de canviar la serra Mariola per Xorret de Catí, al Maigmo. Igualment vam gaudir d'un agradable passeig per la muntanya, unes boniques vistes en bona companyia i uns inicis bàsics en la diferenciació d'herbes i coneixement de les propietats de les mateixes. 


La recepta de l'herbero, pot arribar a tindre quasi tantes varietats com en pobles el facen, d'acord a les peculiaritats de la flora de les seues serres més properes. Encara que no estaven totes les herbes que ens calia per seguir la recepta del company de Banyeres, degut al canvi de serrà, més desconeguda que la que tenien plantejada, i a la fase de floració en que es trobavem les herbes; entre les que vam poder arreplegar i les que prèviament ens vam facilitar els companys de l'hort Xoriguer, com: marialluïsa, menta, poliol blanc, tila ,sàlvia, farigola,rabet de gat, panical, fenoll, romer puguerem fer el taller d'herbero de vesprada. 


A la vesprada es va realitzar al nostre casal popular Tio Cuc un taller d'elaboració d'herberet o herbero caser. L'herbero és un licor fet a base d'anis de diferents classes (sec i dolç) i tot un assortiment de'herbes aromàtiques que donen les nostres muntanyes, especialment la Serra de Mariola. Existeixen gran varietat de combinacions d'aquestes herbes per a fer aquesta beguda tot i que algunes són imprescindibles. La nostra va ser la següent: Romer, salvia, sajolida, rabet de gat, arrel de panical, timonet, fulles de llimó, fenoll, poliol, tila, herballuïsa, herbassana, tot aixó amb un quart d'anis sec i tres quarts de dolç. 


Després de la excursioneta del matí la collita d'herbes va ser prou fructífera i s'arreplegaren en prou quantitat totes les herbes esmentades que omplien a vessar la taula. El Damià va ser el nostre expert i ens va indicar en tot moment la quantitat d'herba a ficar dintre de la botella que cadascú havia portat i a més a més els diferents noms que reben i les propietats medicinals de cadascuna d'elles. Va ser una vesprada molt aromàtica i relaxada després de la caminata del matí i només en 10 dies podrem tastar el resultat ja que com hem utilitzat la tècnica de la maceració i no la de la destilació només hem de deixar els beuratges en lloc fosc entre 10 i 40 dies. Serà aleshores que brindarem a la salut de totes!